ANTONI “SICUS” CARBONELL
Antoni Carbonell Giménez, conegut com a “Sicus”. Neix a Barcelona l’1 d’agost de 1974.
Professionalment, va començar el 1991 anys que canta en diversos grups, com Estrellas de Gracia i Ai, ai ai , sent el primer cantant de rumba catalana gitana en grabar en disc integra amb Català
La trajectòria d’Antoni “Sicus” Carbonell va molt més enllà a la seva faceta musical a finals de 2019, concretament el 25 de novembre, celebrarà 25 anys de la creació dels Sabor de Gràcia, un grup de rumba catalana que cal considerar de referència, sent actualment el més admirat i reconegut en el seu estil, tant en l’àmbit català com internacional. Un èxit gestat gràcies a una llarguíssima trajectòria i a la generosa personalitat d’un home que, des de sempre, ha lluitat i treballat per a la integració i el benestar de la gent, en general, i de l’ètnia gitana, en particular.
Quan tenia cinc anys, en Sicus pujava per primer cop als escenaris durant les festes de Gràcia.
I segueix al peu del canó, cada vegada amb més reconeixement i amb nous projectes artístics i socials amb el que la seva professió musical es desdobla en altres facetes com ara la de productor musical, actor, director, promotor, assessor i mediador social, al marge de què, avui en dia, és president de l’Associació Professional d’Autors i Creadors de la Rumba Catalana (APAC).
Al capdavant dels Sabor de Gràcia, en Sicus ha anat conreant l’èxit pas a pas, a ritme dels discos editats al llarg d’una trajectòria que es va iniciar amb Tots els colors (DCD 1996) i que va continuar amb El mundo baila (K Industria, 2004), La cançó amb rumba (Stress Music, 2006), Sabor pa’rato (Harmonia Mundi, 2010), Gitanos catalans (Picap, 2014) i que ha finalitzat aquest any 2018 amb el doble Sabor a Peret (Homenaje al rey de la rumba) (Discmedi, 2018).
Al llarg de tots aquests anys, amb els Sabor de Gràcia ha actuat per tot Catalunya, gran part de l’Estat espanyol i a països com Estats Units, Veneçuela, Puerto Rico, Argentina, França, Anglaterra, Hongria, Àustria, Belgica o Alemanya.
Tanmateix ha participat en la banda sonora del film El gran Gato (Ventura Pons, 2002) i ha intervingut en produccions televisives fent-se mereixedor d’una nominació als premis Goya com a intèrpret de la cançó Podemos volar juntos, del film El patio de mi cárcel (Belén Macías, 2008).
Amb aquest grup, en Sicus també ha tingut l’oportunitat de participar en diversos concerts multitudinaris com Les Nostres Cançons contra la Sida, el 2012 al Palau Sant Jordi; o el Concert per a la llibertat celebrat el 2015 al Camp Nou.
En tots aquests anys de música, no només ha tingut l’oportunitat de treballar amb figures de talla internacional com els Gipsy Kings, Oscar d’León, Estrella Morente, Jerry Medina, Steve Hogarts, Jarabe de Palo, Peret, Moncho, José el Francés, Diego Amador, Pep Sala, Gerard Quintana, Els Pets, Marina Rossell, Pau Riba, La Pegatina o Txarango, sinó que també ha estat convidat per diferents universitats i ajuntaments, tant del país com de l’altra banda de l’Atlàntic, per a realitzar tallers i conferències didàctiques sobre la cultura gitana o la rumba catalana.
D’aquesta manera ha pogut viatjar pel món per amplificar l’estil musical d’una ètnia de gran importància per la història de Catalunya.
En aquest sentit, també va ser guardonat com a tertulià d’honor a l’Ateneu Barcelonès durant el curs 2017-2018.
Entre el 1992 i 1996, en Sicus Carbonell va treballar com a monitor d’infants per a la Unió Gitana de Gràcia. Des d’aleshores, i majoritàriament envers la temàtica de la gran família gitana catalana, ha estat conductor de cursets, ha participat en treballs i estudis de camp a iniciativa de l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona, així com per l’àrea de Benestar Social de la Generalitat de Catalunya.
Co-director del documental Gitanos catalans (2011), actualment prepara la versió escrita d’aquest film que previsiblement s’editarà mitjans 2019.
Podríem ampliar la relació de la polifacètica feina realitzada per en Sicus, enumerant la seva extensa col·laboració amb músics de tots els estils i de totes les procedències o esmentant els àlbums enregistrats tant en solitari com amb altres bandes del panorama català; per no citar també la seva feina com a creador i promotor de concerts o d’altres formacions. Tot això es completa i es fa evident en les pàgines del llibre escrit per Cinta S. Bellmunt Sicus, 20 anys amb sabor de rumba, en el que hi consta com a subtítol: “Vivències d’una veu gitana amb projecció internacional”.